Motorrijles

Plan een motoropstaples van 100 minuten!

Motorrijden is vrijheid. Genieten van de snelheid en wendbaarheid van je motorfiets. Wie wil dit nou niet? Je begint je motoropleiding met een opstaples van 100 minuten. Tijdens deze opstaples bekijkt de instructeur of je aanleg voor motorrijden hebt. Ook kun jij bekijken of het motorrijden echt zo leuk is als je dacht. Na de opstaples van 100 minuten, kan de instructeur een goede indicatie geven voor het aantal lessen dat je nodig hebt voor de verschillende examens.

Vraag hier je opstaples aan

VIP Motorrijlessen

Voor motorrijlessen begin je bij VIP rijschool met een speciale proefles. We noemen dit de motoropstaples. Deze les duurt 100 minuten. Tijdens deze opstaples maak je kennis met de motorfiets en zet je de eerste stappen in je carrière als motorrijder.

Bij iedere motorrijles is het belangrijk dat je de juiste spullen bij je hebt. Een goed passende helm, motorkleding, stevige schoenen en handschoenen zijn de minimale behoeften voor de motorrijles. Je bent van plan om motorrijder of motorrijdster te gaan worden, daarom adviseren wij om ook alvast voorzichtig wat eerste materialen aan te schaffen voor het motorrijden. Je eigen helm zit immers altijd het beste en het lekkerst! Mocht je geen eigen materiaal hebben, dan heeft VIP rijschool helmen en motorpakken die je kunt lenen. Tevens krijg je van ons een headset om de aanwijzingen van de instructeur te kunnen horen.

Opbouw rijlessen

Bij aanvang van iedere rijles moet je de beschermende kleding aantrekken. Hierna begint de rijles. In eerste instantie is het belangrijk om de motorfiets goed onder controle te krijgen. De meeste motorleerlingen hebben al een autorijbewijs en zijn dus al actief in het verkeer. De optimale vaardigheid met de motorfiets is dus een belangrijk middel om je zo veilig mogelijk de weg op te laten gaan. Hier wordt in de motorrijles dus ook veel aandacht aan besteed. Dit zijn de zogenaamde lessen voertuigbeheersing (AVB).

Ook is het natuurlijk leuk om alle vaardigheden en kunstjes met de motor goed onder de knie te hebben. Onze instructeurs leiden niet alleen op voor het examen. Ook bij motorrijles moet de funfactor hoog zijn. Dus extra oefeningen om de motor nog meer onder controle te krijgen, worden door VIP gebruikt om je spelenderwijs een echte motorrijder te maken.

Voertuigbeheersing (AVB)

De eerste motorlessen die je zult volgen staan compleet in het teken van voertuigbeheersing. Dit wil zeggen dat je op een afgesloten terrein bezig gaat met oefeningen om de motor onder controle te krijgen. Dit zijn zowel langzame als snelle oefeningen. Denk hierbij aan het draaien van een denkbeeldige acht, een uitwijkoefening en een noodstop. In totaal zijn er 12 oefeningen om te leren, waarvan je er met het examen 7 moet laten zien. Je hoeft ze niet allemaal voldoende uit te voeren maar dat geeft uiteraard wel een betere voertuigbeheersing. De examinator wil 4 verplichte oefeningen zien en kiest uit de overige oefeningen nog 3 keuze oefeningen.

Zodra je vaardigheden voldoende zijn voor het AVB examen (voertuigbeheersing) zal VIP rijschool je AVB examen aanvragen. Dit examen wordt afgenomen op een AVB terrein. Dit kan Arnhem of Erp zijn.

Terwijl je bezig bent met de rijlessen voor de voertuigbeheersing (AVB) moet je ook je theorie halen voor de motor. We hebben een online i-Theorie cursus, die je thuis  via vip-rijschool.nl/mijn-vip kunt volgen. Als je door de lesstof heen bent zal de rijschool een theorie examen voor je aanvragen. Dit zal plaatsvinden in de voor jou dichtstbijzijnde locatie, bijvoorbeeld Arnhem.

Als je in het bezit bent van het theoriecertificaat en het examen AVB voldoende hebt afgerond, ben je in het bezit van alles wat je nodig hebt om praktijkexamen op de weg te mogen doen. Hiervoor zullen uiteraard de lessen verkeersdeelname (AVD) plaatsvinden.

Verkeersdeelname (AVD)

Dit deel van het motorrijden heet de verkeersdeelneming (AVD) ofwel het rijden op de weg. Tijdens dit deel van je opleiding starten je lessen met een korte uitleg over de lesstof voorafgaand aan het rijden. Tijdens het rijden heb je een headset op, waarmee je de aanwijzingen van de instructeur kunt horen. De instructeur rijdt met de motor of met de auto achter je aan en geeft de aanwijzingen over de route. Korte aanwijzingen over de rijvaardigheden worden meteen gegeven. Indien er echt iets uitgelegd moet worden, wordt de motor op een rustige plaats stilgezet en volgt de uitleg van de rijinstructeur.

Het is een echte sensatie om de kracht van de motorfiets te voelen. Dit is één van de redenen, dat we tijdens de rijles veel aandacht besteden aan de beheersing van de motorfiets. De kick van het accelereren is geweldig en tovert een glimlach op je gezicht. Zelfs tijdens de rijles kun je al mooie tussensprints maken met je motorfiets. Uiteraard staan beheersing en vaardigheid centraal tijdens jouw opleiding.

Zodra je vaardigheden voldoende zijn voor het AVD examen (verkeersdeelneming) zal VIP rijschool je AVD examen aanvragen. Dit examen wordt afgenomen vanaf de locatie waar ook personenauto examens plaats vinden. Dit kan dus Nijmegen of Den Bosch zijn.

Bij dit examen rijdt de examinator, samen met de instructeur, in een auto achter je aan. Je ontvangt de aanwijzingen van je instructeur (dit is een bekende stem). Bekijk de video van het CBR hoe het examen precies in zijn werk gaat.

Aan het eind van het examen ga je naar binnen bij het CBR en krijg je de uitslag te horen. Natuurlijk gaan wij ervan uit dat je dan geslaagd bent. Je kunt daarna online een afspraak maken op het gemeentehuis om je rijbewijs aan te vragen. Een week later kun je dan je rijbewijs ophalen op het gemeentehuis. De tarieven voor een rijbewijs verschillen per gemeente, dus dat moet je op internet even opzoeken. Je hebt ook een geldige pasfoto nodig voor op je rijbewijs, dus niet vergeten.

Kies VIP Rijschool!

Klinkt dit verhaal je als muziek in de oren en heb je er al helemaal zin in gekregen? Schrijf je dan in bij VIP rijschool. Je kunt ervoor kiezen om solo of duo motorrijlessen te volgen. Indien je voor duo lessen kiest kun je zelf een buddy mee te nemen, waarmee je samen de opleiding gaat volgen. Het kan ook voorkomen dat we je in overleg samen met een andere kandidaat van hetzelfde niveau indelen.

Schrijf je in voor de motoropstaples. Deze les van 100 minuten is bijzonder goedkoop.

VIP rijschool wenst je veel plezier met je motoropleiding. Ervaar het genot van de kracht en de flexibiliteit van de motorfiets en wordt ook een echte biker.

Drie soorten motorrijbewijs, A1, A2, en A.

In Nederland werken we met drie rijbewijzen voor de motor, namelijk:

 • A1: Categorie A1 is voor motorfietsen tot 125cc en maximaal 11 kW; de minimum leeftijd voor dit rijbewijs is 18 jaar. Op het moment dat je in het bezit bent van een geldig theoriecertificaat en een rijbewijs B mag je vanaf 17 jaar rijlessen volgen voor de motor.
 • A2: Categorie A2 is voor motorfietsen met een vermogen van maximaal 35kW; de minimumleeftijd voor dit rijbewijs is 20 jaar. Je moet minimaal 2 jaar rijbewijs A1 hebben. Met ingang van 31 december 2013 kun je het rijbewijs A2 ook rechtstreeks halen. Dus zonder dat je eerst rijbewijs A1 heeft gehaald. Ook in dat geval is de minimumleeftijd voor rijbewijs A2 20 jaar.
 • A: Categorie A is voor motorfietsen met een onbeperkt vermogen; de minimumleeftijd voor dit rijbewijs is 22 jaar. Je moet dus minimaal 2 jaar in het bezit zijn van een A2 rijbewijs. Het is ook mogelijk dit rijbewijs rechtstreeks te behalen. Je kunt er ook voor kiezen om op je 21ste het A-Code 80 motorrijbewijs te halen. Je volgt de lessen en examens dan op een categorie A motor, maar bent verplicht na het slagen 2 jaar met een A2 motorfiets te rijden. Je kunt ook nog iets langer wachten en op je 24ste het A rijbewijs rechtstreeks halen.

Theorie

Theorieles met de online en interactieve iTheorie cursus, wat wil je nog meer? Ook voor het motorrijbewijs bevat deze cursus een compleet digitaal theorieboek, per hoofdstuk onderwerp gerichte deeltoetsen, instructiefilms voor de praktijklessen, gevaarherkenning en 50 complete theorie examens zoals ze bij het CBR afgenomen worden.

Coronaregels

In verband met de huidige corona crisis gelden de volgende regels bij onze motorrijlessen.

 1. Wij verstrekken geen kleding en geen leenhelm. Je dient deze zelf mee te brengen.
 2. Voor AVB lessen zijn handschoenen, stevige schoenen en een eigen helm voldoende. Voor AVD lessen zul je inclusief handschoenen, stevige schoenen en een eigen helm ook een volledig motorpak moeten hebben om aan de lessen te kunnen deelnemen.
 3. Je communicatie apparatuur wordt gereinigd en voor je klaargezet. Je kunt deze met je blote handen bij jezelf installeren.
 4. Je trekt alle kleding aan voor je de motorfiets aanraakt. Je hebt dan je handschoenen aan, zodat niemand de motorfiets aanraakt met de blote hand.
 5. Houd minimaal 1,5 meter afstand van de instructeur of instructrice en van eventueel andere mensen om je heen.
 6. Na de les kun je de kleding uitdoen en de communicatieapparatuur terugzetten, waar je deze gepakt hebt. De instructeur zal deze later reinigen.
 7. We stellen zeep en desinfectiemiddel beschikbaar om je handen te kunnen wassen.

Als we deze regels hanteren, is het voor iedereen veilig om de motorrijlessen  voort te zetten en tevens het besmettingsgevaar zo laag mogelijk te houden.

Motor actiepakket

749

Het VIP actiepakket voor je motorrijbewijs
 • CBR Theorie-examen
 • Theorieboek A + Examentraining A
 • 10 rijlessen
 • Praktijkexamen voertuigbeheersing
 • Praktijkexamen verkeersdeelname

Motor basispakket

1099

Het VIP basispakket voor je motorrijbewijs
 • CBR Theorie-examen
 • Theorieboek A + Examentraining A
 • 20 rijlessen
 • Praktijkexamen voertuigbeheersing
 • Praktijkexamen verkeersdeelname

Motor basispakket+Populair

1349

Het VIP basispakket+ voor je motorrijbewijs
 • CBR Theorie-examen
 • Theorieboek A + Examentraining A
 • 30 rijlessen
 • Praktijkexamen voertuigbeheersing
 • Praktijkexamen verkeersdeelname

Stel een vraag

Proefles aanvragen

Motorrijles

Plan een opstaples van 100 minuten voor het motorrijbewijs!

Motorrijden is vrijheid. Genieten van de snelheid en wendbaarheid van je motorfiets. Wie wil dit nou niet? Je begint je motoropleiding met een opstaples van 100 minuten. Tijdens deze opstaples bekijkt de instructeur je aanleg voor motorrijden. Ook kun jij bekijken of het motorrijden echt zo leuk is als je dacht. Na de opstaples van 2 lesuren, kan de instructeur een goede indicatie geven voor het aantal lessen dat je nodig hebt voor de verschillende examens.

VIP Motorrijlessen

Voor motorrijlessen begin je bij VIP rijschool met een speciale proefles. We noemen dit de motoropstaples. Deze les is twee lesuren lang. Tijdens de les maak je kennis met de motorfiets en zet je de eerste stappen in je carrière als motorrijder.

Bij iedere motorrijles is het belangrijk, dat je de juiste spullen bij je hebt. Stevige schoenen en handschoenen zijn de minimale behoeften voor de motorrijles. Je bent van plan om motorrijder of motorrijdster te gaan worden. Daarom adviseert VIP Rijschool om ook alvast voorzichtig je eerste benodigdheden aan te schaffen voor het motorrijden. Je eigen helm zit altijd het lekkerst.

VIP rijschool heeft helmen en motorpakken, die je kunt lenen. Tevens krijg je van de rijschool een headset om de aanwijzingen van de instructeur te kunnen horen.

Opbouw rijlessen

Bij aanvang van de rijles moet je dus de beschermende kleding aantrekken. Hierna begint de rijles. In eerste instantie is het belangrijk om de motorfiets goed onder controle te krijgen. De meeste motorleerlingen hebben al een autorijbewijs en zijn dus al actief verkeersdeelnemer. De optimale vaardigheid met de motorfiets is dus een belangrijk middel om je zo veilig mogelijk de weg op te laten gaan. Hier wordt in de motorrijles dus ook veel aandacht aan besteed.

Ook is het natuurlijk leuk om alle kunstjes met de motor goed onder de knie te hebben. Onze instructeurs leiden niet alleen op voor het examen. Ook bij motorrijles moet de funfactor hoog zijn. Dus extra oefeningen om de motor nog meer onder controle te krijgen, worden door VIP gebruikt om je spelenderwijs een echte crack op de motor te maken.

Voertuigbeheersing

Als je er klaar voor bent, moet je de bijzondere verrichtingen in een apart examen laten zien. Het zogenaamde AVB examen. Het AVB examen zal in Arnhem gaan plaatsvinden bij het Gelredome.

Terwijl je bezig bent met de rijlessen voor de voortuigbeheersing (AVB) moet je ook je theorie halen voor de motor. We hebben een online cursus, die je thuis kunt volgen via vip-rijschool.nl/mijn-vip . Als je door de lesstof heen bent, kan de rijschool een theorie examen voor je aanvragen. Je moet dit tegenwoordig in Arnhem of Venlo doen. Nijmegen is geen theorielocatie meer van het CBR.

Als je in het bezit bent van het theoriecertificaat en het examen AVB voldoende hebt afgesloten, ben je in het bezit alles wat je nodig hebt om examen op de weg te mogen doen.

Verkeersdeelname

Dit deel van het motorrijden heet de verkeersdeelneming (AVD) ofwel het rijden op de weg. Tijdens dit deel heb je een headset op waarmee je de aanwijzingen van de instructeur kunt horen. De instructeur rijdt met de motor of met de auto achter je en geeft de aanwijzingen over de route. Korte aanwijzingen worden meteen gegeven. Indien er echt iets uitgelegd moet worden, wordt de motor op een rustige plaats stilgezet en volgt de uitleg van de rijinstructeur.

Het is een echte sensatie om de kracht van de motorfiets te voelen. Zelf een lichte categorie motorfiets is een echt snelheidsapparaat in vergelijking tot een personenauto. De hoogste categorie motorfiets (Suzuki Gladius) is een echte krachtpatser in verhouding tot zijn gewicht. Dit is een van de redenen, dat we tijdens de rijles veel aandacht besteden aan de beheersing van de motorfiets. De kick van het accelereren op de motorfiets is geweldig en tovert een glimlach op je gezicht. Zelfs tijdens de rijles kun je al mooie tussensprints maken met je motorfiets.

Zodra je vaardigheden voldoende zijn voor het AVD examen (verkeersdeelneming) zal VIP rijschool je AVD examen aanvragen. Dit examen wordt afgenomen vanaf de locatie waar ook personenauto examens worden afgenomen. Dit kan dus Nijmegen, Arnhem, Doetinchem of Den Bosch zijn.

Bij dit examen rijdt de examinator, samen met de instructeur, achter je aan. Je ontvangt de aanwijzingen van je instructeur (dit is een bekende stem). Bekijk de video van het CBR hoe het examen precies in zijn werk gaat.

Aan het eind van het examen ga je naar binnen bij het CBR en krijg je de uitslag te horen. Natuurlijk gaan wij ervan uit, dat je dan geslaagd bent. Je kunt daarna een afspraak maken op het gemeentehuis om je rijbewijs aan te vragen.  (Dit kun je natuurlijk ook al eerder doen)

Een week later kun je dan je rijbewijs ophalen op het gemeentekantoor. De tarieven voor een rijbewijs verschillen per gemeente, dus dat moet je op internet even opzoeken. Je hebt ook een nieuwe pasfoto nodig voor op je rijbewijs, dus niet vergeten.

Kies VIP Rijschool Ingrid van Perlo

Klinkt dit verhaal je als muziek in de oren en heb je er al helemaal zin in gekregen? Schrijf je dan in bij VIP rijschool.

Schrijf je in voor de motoropstaples. Deze les van 100 minuten kost €54,-.

VIP rijschool wenst je veel plezier met je rijlessen op de motorfiets. Ervaar het genot van de kracht en de flexibiliteit van de motorfiets en wordt ook een echte biker.

Drie soorten motorrijbewijs, A1, A2, en A.

In Nederland werken we met drie rijbewijzen voor de motor, namelijk:

 • A1: is voor motorfietsen tot 125cc en maximaal 11 kW; de minimum leeftijd voor dit rijbewijs is 18 jaar. Op het moment dat je in het bezit bent van een geldig theoriecertificaat en een rijbewijs B mag je vanaf 17 jaar rijlessen volgen voor de motor.
 • A2: Categorie A2 is voor motorfietsen met een vermogen van maximaal 35kW; de minimumleeftijd voor dit rijbewijs is 20 jaar. Je moet minimaal 2 jaar rijbewijs A1 hebben. Met ingang van 31 december 2013 kun je het rijbewijs A2 ook rechtstreeks halen. Dus zonder dat je eerst rijbewijs A1 heeft gehaald. Ook in dat geval is de minimumleeftijd voor rijbewijs A2 20 jaar.
 • A: is voor motorfietsen met een onbeperkt vermogen; de minimumleeftijd voor dit rijbewijs is 22 jaar. Je moet minimaal 2 jaar in het bezit zijn van rijbewijs A2. Het is ook mogelijk dit rijbewijs rechtstreeks te behalen. De minimumleeftijd hiervoor is 24 jaar.

Theorie

Theorieles met de online en interactieve iTheorie cursus, wat wil je nog meer? Ook voor het motorrijbewijs bevat deze cursus een compleet digitaal theorieboek, per hoofdstuk onderwerp gerichte deeltoetsen, instructiefilms voor de praktijklessen en gevaarherkenning en 50 complete theorie examens zoals ze bij het CBR afgenomen worden.

AVB (voertuigbeheersing)

Voordat je de weg op gaat, moet je over voldoende voertuigbeheersing beschikken en met succes het voertuigbeheersing examen hebben afgelegd. Deze lessen vinden plaats op een verkeersluw terrein en zullen je vaardig maken met het uitvoeren van handelingen en het houden van balans op de motor.

Voorbeelden van bijzondere verrichtingen met de motor zijn:

 • Achteruit in een vak parkeren
 • Langzame slalom
 • Rijden van een denkbeeldige acht
 • Rijden van een halve draai
 • Uitwijkoefening
 • Noodstop

AVD (verkeersdeelname)

Nadat je het examen voertuigbeheersing hebt gehaald, kun je beginnen aan de opleiding voor de verkeersdeelneming. Ben je in het bezit van een geldig rijbewijs B dan mag je direct aan het onderdeel verkeersdeelname beginnen. In de praktijk blijkt dat het aantal motorrijlessen meevalt, omdat de meeste mensen al een rijbewijs bezitten en dus bekend zijn met het verkeer. De lessen starten altijd vanaf een bepaalde locatie en zijn voor 1 of 2 cursisten tegelijkertijd. Je leert van elkaar en dat scheelt weer in het aantal lessen. Tijdens het examen worden de bijzondere verrichtingen niet meer geëxamineerd. Je moet voertuigbeheersing en theorie beide behaald hebben voor je examen kunt doen voor het onderdeel verkeersdeelneming.

Motor actiepakketActie pakket

575

Het VIP actiepakket voor je motorrijbewijs
 • 5 rijlessen voertuigbeheersing
 • 5 rijlessen verkeersdeelname
 • Praktijkexamen voertuigbeheersing
 • Praktijkexamen verkeersdeelname

Motor basispakket

649

Het VIP basispakket voor je motorrijbewijs
 • Theoriepakket1
 • 5 rijlessen voertuigbeheersing
 • 5 rijlessen verkeersdeelname
 • Praktijkexamen voertuigbeheersing
 • Praktijkexamen verkeersdeelname

Stel een vraag

Proefles aanvragen

Motorrijles

Plan een opstaples van 100 minuten voor het motorrijbewijs!

Motorrijden is vrijheid. Genieten van de snelheid en wendbaarheid van je motorfiets. Wie wil dit nou niet? Je begint je motoropleiding met een opstaples van 100 minuten. Tijdens deze opstaples bekijkt de instructeur je aanleg voor motorrijden. Ook kun jij bekijken of het motorrijden echt zo leuk is als je dacht. Na de opstaples van 2 lesuren, kan de instructeur een goede indicatie geven voor het aantal lessen dat je nodig hebt voor de verschillende examens.

VIP Motorrijlessen

Voor motorrijlessen begin je bij VIP rijschool met een speciale proefles. We noemen dit de motoropstaples. Deze les is twee lesuren lang. Tijdens de les maak je kennis met de motorfiets en zet je de eerste stappen in je carrière als motorrijder.

Bij iedere motorrijles is het belangrijk, dat je de juiste spullen bij je hebt. Stevige schoenen en handschoenen zijn de minimale behoeften voor de motorrijles. Je bent van plan om motorrijder of motorrijdster te gaan worden. Daarom adviseert VIP Rijschool om ook alvast voorzichtig je eerste benodigdheden aan te schaffen voor het motorrijden. Je eigen helm zit altijd het lekkerst.

VIP rijschool heeft helmen en motorpakken, die je kunt lenen. Tevens krijg je van de rijschool een headset om de aanwijzingen van de instructeur te kunnen horen.

Opbouw rijlessen

Bij aanvang van de rijles moet je dus de beschermende kleding aantrekken. Hierna begint de rijles. In eerste instantie is het belangrijk om de motorfiets goed onder controle te krijgen. De meeste motorleerlingen hebben al een autorijbewijs en zijn dus al actief verkeersdeelnemer. De optimale vaardigheid met de motorfiets is dus een belangrijk middel om je zo veilig mogelijk de weg op te laten gaan. Hier wordt in de motorrijles dus ook veel aandacht aan besteed.

Ook is het natuurlijk leuk om alle kunstjes met de motor goed onder de knie te hebben. Onze instructeurs leiden niet alleen op voor het examen. Ook bij motorrijles moet de funfactor hoog zijn. Dus extra oefeningen om de motor nog meer onder controle te krijgen, worden door VIP gebruikt om je spelenderwijs een echte crack op de motor te maken.

Voertuigbeheersing

Als je er klaar voor bent, moet je de bijzondere verrichtingen in een apart examen laten zien. Het zogenaamde AVB examen. Het AVB examen zal in Arnhem gaan plaatsvinden bij het Gelredome.

Terwijl je bezig bent met de rijlessen voor de voortuigbeheersing (AVB) moet je ook je theorie halen voor de motor. We hebben een online cursus, die je thuis kunt volgen via vip-rijschool.nl/mijn-vip . Als je door de lesstof heen bent, kan de rijschool een theorie examen voor je aanvragen. Je moet dit tegenwoordig in Arnhem of Venlo doen. Nijmegen is geen theorielocatie meer van het CBR.

Als je in het bezit bent van het theoriecertificaat en het examen AVB voldoende hebt afgesloten, ben je in het bezit alles wat je nodig hebt om examen op de weg te mogen doen.

Verkeersdeelname

Dit deel van het motorrijden heet de verkeersdeelneming (AVD) ofwel het rijden op de weg. Tijdens dit deel heb je een headset op waarmee je de aanwijzingen van de instructeur kunt horen. De instructeur rijdt met de motor of met de auto achter je en geeft de aanwijzingen over de route. Korte aanwijzingen worden meteen gegeven. Indien er echt iets uitgelegd moet worden, wordt de motor op een rustige plaats stilgezet en volgt de uitleg van de rijinstructeur.

Het is een echte sensatie om de kracht van de motorfiets te voelen. Zelf een lichte categorie motorfiets is een echt snelheidsapparaat in vergelijking tot een personenauto. De hoogste categorie motorfiets (Suzuki Gladius) is een echte krachtpatser in verhouding tot zijn gewicht. Dit is een van de redenen, dat we tijdens de rijles veel aandacht besteden aan de beheersing van de motorfiets. De kick van het accelereren op de motorfiets is geweldig en tovert een glimlach op je gezicht. Zelfs tijdens de rijles kun je al mooie tussensprints maken met je motorfiets.

Zodra je vaardigheden voldoende zijn voor het AVD examen (verkeersdeelneming) zal VIP rijschool je AVD examen aanvragen. Dit examen wordt afgenomen vanaf de locatie waar ook personenauto examens worden afgenomen. Dit kan dus Nijmegen, Arnhem, Doetinchem of Den Bosch zijn.

Bij dit examen rijdt de examinator, samen met de instructeur, achter je aan. Je ontvangt de aanwijzingen van je instructeur (dit is een bekende stem). Bekijk de video van het CBR hoe het examen precies in zijn werk gaat.

Aan het eind van het examen ga je naar binnen bij het CBR en krijg je de uitslag te horen. Natuurlijk gaan wij ervan uit, dat je dan geslaagd bent. Je kunt daarna een afspraak maken op het gemeentehuis om je rijbewijs aan te vragen.  (Dit kun je natuurlijk ook al eerder doen)

Een week later kun je dan je rijbewijs ophalen op het gemeentekantoor. De tarieven voor een rijbewijs verschillen per gemeente, dus dat moet je op internet even opzoeken. Je hebt ook een nieuwe pasfoto nodig voor op je rijbewijs, dus niet vergeten.

Kies VIP Rijschool Ingrid van Perlo

Klinkt dit verhaal je als muziek in de oren en heb je er al helemaal zin in gekregen? Schrijf je dan in bij VIP rijschool.

Schrijf je in voor de motoropstaples. Deze les van 100 minuten kost €54,-.

VIP rijschool wenst je veel plezier met je rijlessen op de motorfiets. Ervaar het genot van de kracht en de flexibiliteit van de motorfiets en wordt ook een echte biker.

Drie soorten motorrijbewijs, A1, A2, en A.

In Nederland werken we met drie rijbewijzen voor de motor, namelijk:

 • A1: is voor motorfietsen tot 125cc en maximaal 11 kW; de minimum leeftijd voor dit rijbewijs is 18 jaar. Op het moment dat je in het bezit bent van een geldig theoriecertificaat en een rijbewijs B mag je vanaf 17 jaar rijlessen volgen voor de motor.
 • A2: Categorie A2 is voor motorfietsen met een vermogen van maximaal 35kW; de minimumleeftijd voor dit rijbewijs is 20 jaar. Je moet minimaal 2 jaar rijbewijs A1 hebben. Met ingang van 31 december 2013 kun je het rijbewijs A2 ook rechtstreeks halen. Dus zonder dat je eerst rijbewijs A1 heeft gehaald. Ook in dat geval is de minimumleeftijd voor rijbewijs A2 20 jaar.
 • A: is voor motorfietsen met een onbeperkt vermogen; de minimumleeftijd voor dit rijbewijs is 22 jaar. Je moet minimaal 2 jaar in het bezit zijn van rijbewijs A2. Het is ook mogelijk dit rijbewijs rechtstreeks te behalen. De minimumleeftijd hiervoor is 24 jaar.

Theorie

Theorieles met de online en interactieve iTheorie cursus, wat wil je nog meer? Ook voor het motorrijbewijs bevat deze cursus een compleet digitaal theorieboek, per hoofdstuk onderwerp gerichte deeltoetsen, instructiefilms voor de praktijklessen en gevaarherkenning en 50 complete theorie examens zoals ze bij het CBR afgenomen worden.

AVB (voertuigbeheersing)

Voordat je de weg op gaat, moet je over voldoende voertuigbeheersing beschikken en met succes het voertuigbeheersing examen hebben afgelegd. Deze lessen vinden plaats op een verkeersluw terrein en zullen je vaardig maken met het uitvoeren van handelingen en het houden van balans op de motor.

Voorbeelden van bijzondere verrichtingen met de motor zijn:

 • Achteruit in een vak parkeren
 • Langzame slalom
 • Rijden van een denkbeeldige acht
 • Rijden van een halve draai
 • Uitwijkoefening
 • Noodstop

AVD (verkeersdeelname)

Nadat je het examen voertuigbeheersing hebt gehaald, kun je beginnen aan de opleiding voor de verkeersdeelneming. Ben je in het bezit van een geldig rijbewijs B dan mag je direct aan het onderdeel verkeersdeelname beginnen. In de praktijk blijkt dat het aantal motorrijlessen meevalt, omdat de meeste mensen al een rijbewijs bezitten en dus bekend zijn met het verkeer. De lessen starten altijd vanaf een bepaalde locatie en zijn voor 1 of 2 cursisten tegelijkertijd. Je leert van elkaar en dat scheelt weer in het aantal lessen. Tijdens het examen worden de bijzondere verrichtingen niet meer geëxamineerd. Je moet voertuigbeheersing en theorie beide behaald hebben voor je examen kunt doen voor het onderdeel verkeersdeelneming.

Motor actiepakketActie pakket

575

Het VIP actiepakket voor je motorrijbewijs
 • 5 rijlessen voertuigbeheersing
 • 5 rijlessen verkeersdeelname
 • Praktijkexamen voertuigbeheersing
 • Praktijkexamen verkeersdeelname

Motor basispakket

649

Het VIP basispakket voor je motorrijbewijs
 • Theoriepakket1
 • 5 rijlessen voertuigbeheersing
 • 5 rijlessen verkeersdeelname
 • Praktijkexamen voertuigbeheersing
 • Praktijkexamen verkeersdeelname

Stel een vraag

Proefles aanvragen